Hoe ongezond is een zwembad?

En hoe zit dat met al die chemicaliën? Zijn die niet slecht voor onze gezondheid? Het zijn vragen die vaak gesteld worden. Daarom trachten we in dit blogbericht te verduidelijken dat jouw zwembeurt perfect gezond is en vooral goed doet.

Hoe beïnvloeden zwembadonderhoudsproducten de gezondheid?

Een zwembad heeft onderhoud nodig. Om de waterkwaliteit helder en gezond te houden, dien je de pH-waarde te controleren en ontsmetting tegen bacteriën te voorzien. Over het algemeen geldt:  hoe vaker je dit controleert en aanpast, hoe minder producten je nodig hebt.

De producten op zich zijn niet slecht voor je gezondheid, zolang de dosering in het zwembad goed is. Daarom raden we aan wekelijks minimaal 1 keer, liefst 2 tot 3 keer, de waterkwaliteit te meten.

Welke waarden moet je nastreven:

Tot welke waardes mag je blijven zwemmen:

Wat zijn de gevolgen bij een slechte waarde:

  • pH te hoog of te laag: rode ogen, droge, slijtage zwemgerief
  • Chloor te hoog: piekende, rode ogen
Testkit waterkwaliteit

Hoe verder de waarde afwijkt van de ideale waarde, hoe zwaarder de gevolgen kunnen zijn.

Voor de ontsmetting wordt vaak chloor gebruikt. Ook alternatieve ontsmettingsmethodes zoals een zoutelektrolyse gaan uiteindelijk chloor gaan aanmaken. De ideale chloorwaarde voor een privé buitenzwembad is ongeveer 1 mg/l. Die hoeveelheid is zo verwaarloosbaar dat deze absoluut geen invloed heeft op je gezondheid. Enkel wanneer deze waarde veel te hoog zou zijn (bijvoorbeeld hoger dan 3.5mg/l) kan je last krijgen van de chloor.

Dit start met de gekende irritatie aan de ogen (rode piekende ogen). Die reactie krijg je niet door de chloor zelf maar door de stof die vrijkomt wanneer chloor reageert met de vuildeeltjes in het zwembad (zweet, haar, vuil,…). Dit verklaart waarom we aanraden eerst te douchen voor het zwemmen.

Zijn algen schadelijk?

Algen in het zwembad zijn een vaak gehoorde klacht, voornamelijk omdat dit er vies uitziet. Algen veroorzaken echter geen ziektes. Heb je algen in het zwembad, dan mag je nog verder zwemmen.

Door de algen zal je meer producten nodig hebben om het zwembad te ontsmetten. Want die algen wil je natuurlijk bestrijden en daar is chloor voor nodig. Heb je algen in je water dan zal je chloorgehalte sneller dalen. Dat tast de waterkwaliteit aan. Behandel je de algen niet, dan wordt het water troebel en groen. Het resultaat is een onaangename geur. Dat zwembad wil je niet meer in.

Gelukkig kennen wij de oplossing tegen groen zwembadwater!

Wat met urine in het zwembad?

Helaas wordt er vaker dan ons lief is in het water geplast en je weet nooit hoe het met de hygiëne van de andere zwemmers gesteld is. Als je dus een slokje water binnenkrijgt tijdens het zwemmen dan is dat niet 100% zuiver water.

Wetenschappers hebben berekend dat het aandeel urine in dat slokje water zo’n 20 nanoliter bedraagt. Dat is heel erg weinig en dus volledig verwaarloosbaar. Bovendien zit er in urine weinig dat schadelijk is voor het menselijk lichaam. Je kan dus concluderen dat dit helemaal geen probleem.

Het antwoord is iets ingewikkelder. De urine in het zwembad gaat namelijk een chemische reactie aan met de chloor en vormt zo chloorcyaan. En die stof is wel giftig. Van die stof zou je hinder kunnen ondervinden zoals huid- en oogirritatie en misselijkheid wanneer je 3.5 mg in één keer binnenkrijgt.

Gelukkig is de concentratie in zwembad veel lager, ongeveer 2.5 picogram per liter. Om van die stof last te krijgen, zou je ongeveer het volledige zwembad moeten leegdrinken. De gedachte op zich is niet prettig, maar op zich kan je van urine in het zwembad dus geen gezondheidsklachten krijgen.

Chloortablet

Groen haar door te zwemmen?

Heel af en toe krijgen we een vraag binnen van iemand die last heeft van groen haar. Vaak wordt dan gekeken naar de chloor in het water, maar die verkleuring komt eigenlijk door geoxideerde metalen in het water.

Chloor en gekleurde haren kunnen dat proces echter wel versterken. Chloor en sommige haarkleurmiddelen zorgen ervoor dat het haar breekbaar en poreus worden, daardoor neemt het haar makkelijker andere chemische stoffen op die de verkleuringen veroorzaken.

Heb je last van groen haar, dan moet je dus de metalen in het zwembad aanpakken. 
Meer info over het bestrijden van metalen kan je op deze pagina terugvinden.

Toch kan je als zwemmer je haar beschermen. We raden aan om je haar schoon te spoelen met water en een conditioner te gebruiken. Zo hydrateert je haar waardoor het minder chloor opneemt. Een andere eenvoudige oplossing is een goed aansluitende badmuts gebruiken.

Welke invloed heeft zwemmen op je lichaam en je geest?

Gelukkig heeft zwemmen een erg positieve invloed op je lichaam. Het meest voor de hand liggend is de verbeterde conditie die je krijgt door regelmatig te zwemmen.

Daarnaast zorgt het zwemmen voor een ontspannend gevoel waardoor je de stress in je lichaam beter kan verwerken.

Dat heeft dan weer een invloed op je slaap. De vermoeidheid van het zwemmen en het ontspannen gevoel zorgen ervoor dat je opmerkelijk beter zal slapen.

Ten slotte zorgt een eigen zwembad er ook voor dat je vaker vrienden en familie op bezoek krijgt. Iedereen wil wel eens een duikje komen nemen in je zwembad. Dat sociaal contact doet iedereen goed en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Lees hier meer over deze voordelen van een eigen zwembad.

Zwembadplezier

Conclusie: zwemmen is absoluut niet ongezond!

Een zwembad is absoluut geen ongezonde omgeving, de enige voorwaarde is dat je het zwembad goed onderhoudt. Alles begint bij het regelmatig testen van de waterkwaliteit. Hier vind je verdere onderhoudstips voor je zwembad.

Is je zwembad goed onderhouden? Dan kan je dus volop genieten van de voordelen van het zwemmen: de verbeterde conditie, een ontspannen gevoel, een betere slaap en meer sociaal contact.