Wat na hevige regenval in mijn zwembadwater?

Wat na hevige regenval in mijn zwembadwater?

In Europa kampen we al eens met hevige regenbuien tijdens de lente of zomermaanden. Maar welke invloed heeft dat op de waterkwaliteit van mijn ingebouwd of opzetzwembad? In deze blog leggen we je klaar en duidelijk uit wat je hiertegen kan ondernemen.

Overmatig veel regenwater verdunt de chemicaliën die in je zwembad aanwezig zijn. Daarnaast brengt het ook heel wat vuildeeltjes met zich mee die zich in het water verspreiden. Met onze tips & tricks is deze klus zo geklaard en heb je in 1-2-3 terug perfect zwembadwater! Here we go:

Stap 1: Verwijder al het oppervlakkig vuil

Regen kan heel wat vuil en puin in je water sleuren zoals bladeren, takken, pollen en allemaal andere kleine vuildeeltjes.

Neem je oppervlakte schepnet bij de hand en probeer eerst en vooral zoveel mogelijk vuil zelf uit het water te scheppen.

Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je skimmermandjes en filter snel vol komen te zitten. 
 

Tip: gebruik onze Net Skim opvangzakjes (12 stuks) voor in de skimmers om sneller het vuil uit de skimmers van je zwembad te halen. Meer daarover lees je in de volgende stap.

Stap 1: Verwijder al het oppervlakkig vuil

Stap 2: reinig je skimmermandjes en filtervat

Stap 1 van ons stappenplan was gericht op het verwijderen van oppervlakkig vuil uit het water, een essentiële eerste stap om de waterkwaliteit te hersellen. Echter, zelfs nadat deze taak is voltooid, is het belangrijk om te erkennen dat tijdens de regenbui zelf aanzienlijke hoeveelheden vuil en puin kunnen zijn afgedreven naar de skimmermandjes of filters van je zwembad. Dit vuil kan variëren van bladeren en takken tot kleine deeltjes en ander organisch materiaal dat door de regen is meegevoerd.

Het is dus van cruciaal belang om deze skimmermandjes en filters regelmatig te controleren en indien nodig te legen om verstoppingen te voorkomen en de efficiëntie van je filtratiesysteem te handhaven.

Het negeren van deze stap kan leiden tot ernstige problemen, waaronder verstopte filters die de watercirculatie belemmeren en de filtratiecapaciteit verminderen.

Stap 3: controleer de pH waarde

Zware regenval is niet alleen een inbreuk voor de helderheid en zuiverheid van je zwembadwater, maar kan ook een aanzienlijke invloed hebben op de chemische balans ervan. De pH-waarde van je zwembadwater, die de zuurgraad ervan aangeeft, kan verstoord raken door de neerslag die allerlei organische en anorganische stoffen met zich meebrengt. Het is daarom van vitaal belang om regelmatig de pH-waarde van je zwembadwater te controleren en indien nodig aanpassingen aan te brengen om een optimale waterbalans te handhaven.

Om problemen te voorkomen en een comfortabele en veilige zwemomgeving te behouden, is het essentieel om de pH-waarde van je zwembadwater regelmatig te monitoren en indien nodig corrigerende maatregelen te nemen.

Dit kan onder meer inhouden dat je pH-verhogers toevoegt om de pH-waarde te verhogen als deze te laag is, of pH-verlagers gebruikt om de pH-waarde te verlagen als deze te hoog is.

Stap 4: stuur het chloorgehalte bij

Stap 4: stuur het chloorgehalte bij

Daarnaast zorgt regen ervoor dat er veel bacteriën en andere kleine vuildeeltjes in het water terecht komen. Dat is een aanval op de actieve chloor. Na een zware regenbui zal de actieve chloor dalen. Deze dien je dus opnieuw op peil te brengen.

Dit doe je het best door chloorgranulaat te gebruiken. Hierdoor zal het chloorgehalte sneller gecorrigeerd worden dan met chloortabletten die traag oplossend zijn.

Ziezo, klus geklaard! Jouw zwembad is terug zwemklaar!

Chloorgranulaat om het chloorniveau snel op te krikken

Chloorgranulaat Choc/Fast 5kg
Best verkocht
Chloorgranulaat Choc 5 kg
€ 33,50
  • Corrigeert snel het chloorgehalte
  • Ideaal voor chloorshock
  • Inhoud: 5kg
  • Enkel voor privé zwembaden
chloor in poedervorm
HTH Granulaat 10kg
Willy's keuze
HTH granular 10 kg
€ 104,96
  • Brengt het chloorgehalte op peil
  • Doodt bacteriën, virussen en algen in je zwembad
  • Chloorshock behandeling
  • Inhoud : 10kg
HTH chloorgranulaat 10 kilogram
HTH Granulaat 5kg
HTH granular 5 kg
€ 54,95
  • Brengt het chloorgehalte op peil
  • Doodt bacteriën, virussen en algen in je zwembad
  • Chloorshock behandeling
  • Inhoud: 5 kg
Hth chloorgranulaat 5 kg
Chloorgranulaat Choc/Fast 1kg
Chloorgranulaat fast - 3
€ 15,00
  • Chloorgranulaat voor spa's
  • Inhoud: 1kg
  • Ideaal voor chloorshock
Chloorpoeder voor spa's