Waarom een zwemvijver verwarmen een slecht idee is!

Een zwemvijver heeft heel wat troeven ten opzichte van een zwembad. Zo is het natuurlijker en heb je er minder onderhoud aan. Één van de nadelen is de temperatuur van het water. De oplossing lijkt een verwarmingssysteem voorzien, maar dat blijkt niet zo’n goed idee!

Zwemvijver verwarmen = GEEN goed idee

Een zwemvijver verwarmen met een warmtepomp, zonnecollectoren, een warmtewisselaar,… technisch is het zeker mogelijk. Toch raden we aan om een zwemvijver niet extra te verwarmen.

Daar zijn enkele redenen voor die we graag verder uitleggen:

Zwemvijver verwarmen = GEEN goed idee

Waterkwaliteit komt onder druk

Door het verwarmen van de zwemvijver zal de algengroei steeds groter worden. Hoe warmer je water, hoe vaker je dus last zal hebben van algen en groen zwemvijver water.

Het is niet alleen onaangenaam om in te zwemmen. Het maakt de zwemvijver ook glibberig en gevaarlijk. Deze algen kunnen er ten slotte ook voor zorgen dat de waterplanten verslijmen en zelfs afsterven.

Ook de omzettingscapaciteit van de filterzone gaat achteruit wanneer het water warmer wordt. Dat is schadelijk voor het watermilieu en zal je zwemvijver niet ten goede komen.

Verminderde zuurstofproductie

Heb je een zwemvijver met vissen, dan is het gebruiken van een zwemvijververwarming zeker af te raden. Hoe warmer het water wordt, hoe minder zuurstof er zich in het water bevindt. Dat zorgt er voor dat er dus te weinig zuurstof is voor de vissen waardoor deze kunnen sterven. En dat willen we ten allen tijde vermijden.

Toch is een aangename warme zwemvijver mogelijk

Een zwemvijver is nog steeds een vijver. Één waar je dag in, dag uit en zomer én winter mag van genieten. Én je hebt de mogelijkheid om in die zwemvijver te zwemmen. Wil je echt intensief en dagelijks zwemmen, dan is een zwembad een betere oplossing. Dat zwembad heeft zijn voor- en nadelen maar daar ben je wel volledig heer en meester van het water en de waterkwaliteit of –temperatuur.

Wil je toch een zwemvijer met een aangenamere temperatuur? Denk dan aan volgende tips:

  • Kies voor een zwarte folie die de warmte behoudt, dat scheelt snel 1 à 2 graden
  • Voorzie een ondiepe zone: deze zone zal sneller opwarmen en hierdoor zal het zwembadwater ook een graad kunnen stijgen

Op die manier kan je toch in de zomer genieten van een zwemvijver die 24 à 25 graden warm is, warmer water raden we dus af.